Aşı Dünyasından Dakika Ve Skor

Aşı Dünyasından Dakika Ve Skor

Bugün aşı dünyasında olan biteni takipçilerim için özetlemek istedim. Ben bulaşıcı hastalıklar uzmanı değilim ancak bulaşıcı hastalık aşılarının çok daha ileri aşamalarında olan ABD de tümör aşısı araştırmalarında 2 yılımı geçirdiğimi ve bundan 20 sene önceki seviyeyi iyi bildiğim için, bugün olacakları tahminde zorlanmadan ve daha geçen yıl bu zamanlar yazdığımda, karşı çıkan "Aşı olmaz, olmazdı, olamazdı " şeklindeki farklı amaçlı parazit sesleri de gülümseyerek selamlıyorum:) Okuyup öğrenmelerini tavsiye ediyorum..... Sosyal medyanın onlar için en kötü tarafı, yazılanların kayıtlarda kalması...Zira özür dileme erdemi de herkese nasip olmuyor..
Bu hafta itibariyle dünyada insanlar üzerinde 91 farklı aşı denemesi sürmekte ve bunların 27 tanesi de kullanım öncesi son safhaya ulaşmıştır. En az 77 araştırma da henüz hayvanlar üzerinde denemelerini sürdürmekte ve bunlardan iyi sonuç veren bir kısmının da insan deneyleri aşamasına geçmesi beklenmektedir.
Çin devleti 18 Mayıs itibariyle Shenzhen Kangtai aşısına acil kullanım onayı verdi. ABD de otorite olan FDA kurumu, Pfizer-BioNTech aşısının 12-15 yaş arasında kullanımına onay verdiği gibi 0-1 yaş dahil bebek ve çocuklarda da denenmesine izin verdi. Çin Devletinin gelişmekte olan ve acil kullanım izni alan toplam 16 farklı aşısı var. Bunlardan 2 tanesi isimleri de benzeyen Sinovac (Türkiye'de kullanılan) ve Sinopharm aşıları. Bunların benzer tarafları her ikisinin de ölü virüs aşıları olmaları. Ancak önemli bir fark var arada. Sinopharm isimli aşı Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından acil kullanım onayı aldı ve Avrupa Birliği de bu aşıyı yaptırmış olanlara diğer bazı aşıları olanlarla birlikte Avrupa'ya giriş vizesi vereceğini açıkladı. Benim de olduğum Sinovac aşısı ile ilgili böyle bir durum henüz yok. Bu nedenle ülkemizde ilk safhada aşılanan özellikle sağlık görevlilerinin Avrupaya seyahat etmek için nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini yaşayıp göreceğiz. Avrupa'da özellikle mesleki toplantıların gelecek yıl yüz yüze olması planlanan bu günlerde, ülkemizdeki aşı uygulamalarında vatandaşlarımıza uluslararası seyahat olanağı da sağlayan tercih ve politikalara dönülmesinin gerekliliğini bir kez de ben vurgulayayım.
Bu arada Türkiye'de üretimi konusunda gazete haberleri çıkan ve Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen tek dozluk aşıya “Sputnik Light” ismi ile Rusya Devleti tarafından kullanım onayı verildi. Dünyada da "o aşıyı mı olalım bu aşıyı mı olalım, o mu iyi bu mu kötü tartışmaları halen hararetle sürmekte. Örneğin bu ay başlarında Danimarka devleti ABD de milyonlarca uygulanan Johnson & Johnson’s aşısının kullanımına bundan böyle izin vermeyeceğini açıkladı. Dünya sağlık Teşkilatı sayfasını incelerken ülkemizde TUBİTAK tarafından geliştirilen aşının da 30 Nisan itibariyle Faz 1 çalışmalarına başladığının ilan edildiğini görmekten mutluluk duydum. Bu arada akraba devlet Kazakistan'ın geliştirdiği QazVac isimli aşının da Kazakistan'da halka uygulanmaya başladığını okudum. Umarım çok yüksek bir başarı elde ederler ve onların başarısı bizdeki ve tüm akraba ülkelerdeki kardeşlerine de fayda sağlar. İki önemli gelişme daha var. Bunlardan bir tanesi okullarda hayatın normale dönmesi için çok önemli. ABD Texas'da okul çocukları üzerinde denenen aşıda Faz 3 safhasına geçildi. Eğer başarılı olursa, belki de sene başında bizlerin okullarda olduğumuz aşılar gibi aşılanan çocuklar güvenli bir şekilde normal öğrenciliklerini ve yüz yüze eğitimlerini sürdürecekler. Diğer bir önemli gelişme ise Avrupa komisyonunun açıklaması. Açıklamaya göre EC zamanında taahhüt ettiği dozda aşıyı teslim edemeyen AstraZeneca şirketini dava etmeye hazırlanıyor. Bu da, verdiği sözü tutmayan aşı üreticilerine karşı örnek bir kararın çıkması ile sonuçlanırsa önemli bir gelişme olacaktır. Herkese Covid' in dünyadan kovulduğu günler görmeyi diliyorum.

 

Aşı Dünyasından Dakika Ve Skor
- 0 312.428 6888
Paylaşın: